process mining

Wiki

Wat is Process Mining?

De letterlijke betekenis van Process Mining:

Het graven in processen op zoek naar iets waardevols.

Process Mining is een techniek die zich richt op de combinatie van Data Science en Proces Management. Het helpt je bij het ontdekken, monitoren en verbeteren van bedrijfsprocessen. De systemen die wij dagelijks gebruiken houden bij welke geautomatiseerde en handmatige activiteiten zijn verricht. Dit wordt opgeslagen in zogenaamde event logs of logfiles. Deze data is de motor voor Process Mining. Door slim gebruik te maken van deze event logs kun je veel tijd besparen ten opzichte van traditionele Process Management technieken (bijv. procesmodellering, tijdsregistratie).

Waar moet een event log aan voldoen?

    • timestamp – tijdstip van de activiteit
    • event – beschrijving / naam van de activiteit
    • case ID – uniek nummer van een persoon of aanvraag.
Vaak beschikken de event logs ook over het user id dat de betreffende activiteit heeft uitgevoerd. Om je analyses nog interessanter en waardevoller te maken kun je extra data toevoegen aan het event log.

Meer weten over Process Mining?

 

Wat is Process Mining software?

Process Mining software maakt gebruik van algoritmes om de data uit de event logs te vertalen naar een grafische weergave van de processtappen. Vervolgens is er meestal functionaliteit om dit weer te geven met dashboards of deze inzichten te koppelen aan reeds voorhand zijn de BI tools. Hierdoor kun je naast een afbeelding van het proces ook inzoomen op het proces zelf. Bijvoorbeeld waar hebben we te maken met wachttijden, zijn er kwetsbaarheden in het proces, is er sprake van een verborgen fabriek, hoe ziet onze happy flow er uit of hebben we te maken met veel rework door fouten in ons proces?

 

Waar gebruik je Process Mining software voor?

Veel organisaties zetten Process Mining in om een proces inzichtelijk te maken waar geen procesbeschrijving van is. In plaats van workshops te organiseren en interviews af te nemen om een proces op te tekenen laat je de data voor zich spreken. Door op deze manier te werken kun je een snelle start maken en direct inzoomen op knelpunten en verbeteringen.

Invalshoeken Process Mining

Process Mining geeft je inzicht in:

Proces

Process Mining geeft inzicht in de volgorde en frequentie van handelingen, activiteiten en doorlooptijden binnen processen, waarmee een procesontwerp kan worden gevalideerd en kan worden getoetst of controlemaatregelen conform plan worden uitgevoerd.

Organisatie

Process Mining laat zien welke personen en systemen betrokken zijn bij de uitvoering van processen, om bijvoorbeeld knelpunten of samenwerking inzichtelijk te maken.

Case

Process Mining geeft inzicht in processen binnen cases met bepaalde kenmerken, bijvoorbeeld een klantgroep of een specifieke kostenstroom.

Tijd

Process Mining laat de duur van activiteiten en tussen activiteiten zien, waardoor patronen kunnen worden herkend.

Benieuwd naar Process Mining in de praktijk?

Wat is de toegevoegde waarde van Process Mining?

Process Mining helpt je bij het sturen op feiten. Hoe goed een proces ook is bedacht, de praktijk is vaak een stuk weerbarstiger. Met behulp van data kun je inzicht krijgen in hoe het proces in de praktijk verloopt. Je kunt inzoomen op de oorzaken van problemen in je proces en vervolgens actief sturen om je proces en de prestaties te verbeteren. Uiteraard helpt het ook om business processen te visualiseren en als ingang te gebruiken om met betrokkenen het gesprek aan te gaan om processen te optimaliseren.

 

Waarom Process Mining als je al BI tools hebt?

 

Naast BI tools leveren veel meer applicaties functionaliteit om processen te kunnen monitoren. Je kunt daarmee prima zien wat de uitkomst van een proces is. Maar het grootste gebrek van dit soort tools is dat je niet kunt zien hoe het proces verloopt en al helemaal niet kunt inzoomen op detailniveau waar het mis gaat of juist heel erg goed verloopt.

Ben je overtuigd?

Begin gelijk met de MonkeyMiner!

GRATIS MASTERCLASS