Process Mining

Waternet

Waternet verbetert aan- en afsluitproces klanten met Process Mining

Waternet is een overheidsbedrijf dat zich bezighoudt met drinkwatervoorziening, riolering en waterbeheer. De organisatie bestaat sinds 1 januari 2006 vanuit een fusie. De gemeente Amsterdam heeft de Dienst Waterbeheer en Riolering en het Waterleidingbedrijf Amsterdam in Waternet laten fuseren. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft haar uitvoeringsorganisatie in Waternet ondergebracht. Op 1 januari 2011 is ook het Binnenwater Beheer van Amsterdam toegevoegd aan de organisatie.

Waternet verzorgt de levering van drinkwater aan 1,5 miljoen mensen in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Ouder-Amstel, Amstelveen, Weesp, Gooise Meren, Heemstede en aan de luchthaven Schiphol.

waternet logo

“Process Mining heeft ons geholpen bij het versnellen, verbeteren en vernieuwen van de IT ondersteuning voor ons verhuisproces”

Kenmerken Waternet

1.500.00 inwoners

7 gemeenten

Begroting ca €170.000.000,-

1800 medewerkers

De uitdaging: optimaliseren aan- en afsluitproces

Het afhandelen van verhuizingen is een van de belangrijke operationele processen van Waternet en wordt in- en uithuizen genoemd. Klanten kunnen op ieder moment doorgeven dat ze gaan verhuizen of verhuisd zijn. Het is erg belangrijk om dit proces goed en snel te laten verlopen. Dat voorkomt verwarring en discussies over de eindafrekening. Klanten kunnen via de website, email, telefoon en schriftelijk hun verhuizing doorgeven. Vanuit de organisatie zijn er klachten over het vele handmatige werk dat nodig is. Een van de belangrijke systemen die het proces ondersteunt is Microsoft Dynamics. Waternet is de vervanging van dit systeem door Dynamics365 aan het voorbereiden.
Naast verbetering van het proces van in- en uithuizen is de voorbereiding en inrichting van Dynamics365 van belang.

Ben je benieuwd naar onze andere klantcases?

Onze aanpak: PoC in 1 dag

Voor Waternet heeft MonkeyMining binnen één dag een Proof Of Concept uitgevoerd. Deze dag zijn Waternet en MonkeyMining samen gestarten in de ochtends. In de eerste sessie stond centraal wat Process Mining is en hebben we overeenstemming bereikt wat betreft de scope van het proces en de verwachtingen van de dag. Vervolgens zijn de eerste resultaten rond de lunch al gepresenteerd. In een tweede sessie heeft Waternet hier een eerste kritische blik op geworpen en de onderzoeksvraag verder aangescherpt. Aan het eind van de dag zijn de hernieuwde inzichten en resultaten wederom gepresenteerd en zijn we gezamenlijk aan de slag gegaan om de bestaande vragen te beantwoorden.

“Binnen één dag hebben we meer inzichten gekregen in de processen die zich normaal gesproken in Microsoft Dynamics afspelen”

De resultaten met Process Mining

Het traject heeft de volgende resultaten opgeleverd:

  • Accuraat inzicht in aantallen, doorlooptijden en wachttijden in het behandeltraject;
  • Aantonen dat de behandeling voldoet aan de door BVN gestelde eisen voor het roze lintje;
  • Inzicht in de geleverde zorg;

  • Inzicht in afwijkende behandeltrajecten;

  • Verbetermogelijkheden geïdentificeerd;

  • Aantoonbare toegevoegde waarde van Process Mining met MonkeyMiner.

“Als we ervoor zorgen dat de meterstanden direct bij in- of uithuizing worden doorgegeven dan kan het proces snel en goed worden afgerond”

Ben je overtuigd?

Begin gelijk met de MonkeyMiner!

GRATIS MASTERCLASS