Steeds meer organisaties beginnen te experimenteren met Robotic Process Automation of zetten de technologie al structureel in. We zien daarbij wisselend succes. In sommige trajecten heeft het veel toegevoegde waarde en maakt het de beloftes waar. Helaas zien we ook trajecten en organisaties die worstelen met de toepassing van RPA.

RPA robot

Waarom mislukt een RPA traject?

Het gaat daarbij veelal fout in de selectie van het juiste proces of deel daarvan. Belangrijkste vraag is; hoe kies je een project dat je succesvol kunt automatiseren met behulp van RPA? Om dat te ontdekken is Process Mining een essentieel hulpmiddel. Op internet staan talloze blogs die aandacht besteden aan RPA of Process Mining. Echter hoe je deze twee technieken kunt combineren is vrij zeldzaam. In deze blog lees je er alles over.

 

Wat is RPA?

RPA is het automatiseren van bedrijfsprocessen met behulp van een robotje. Hierdoor ontstaat er een kostenvoordeel of kwaliteitsverbetering. Een van de eerste stappen bij een RPA project is het selecteren van een bedrijfsproces dat verbeterd kan worden. Maar sprookjes bestaan niet, RPA is geen wondermiddel.

 

Voor een succesvol RPA traject zal je het proces zorgvuldig moeten selecteren. Maar hoe weet je wat het meest geschikte proces is en of het proces überhaupt geschikt is? Meestal zijn de activiteiten van RPA processen repetitief, gestandaardiseerd en transactioneel. Maar wanneer is een proces gestandaardiseerd of repetitief? Op basis van welke informatie kun je dat vast stellen? En hoe weet je nou welk proces van de velen binnen jouw organisatie deze eigenschappen heeft?

Meer weten over Process Mining?

Wil je zelf aan de slag gaan met Process Mining?
Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

      Wanneer combineer je RPA met Process Mining?

      Processen worden binnen een organisatie vaak dagelijks uitgevoerd zonder al te grote problemen. Echter wanneer je aan 10 verschillende mensen vraagt hoe een proces verloopt krijg je waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden. Je moet de processen zo objectief mogelijk beoordelen om je RPA kandidaat te ontdekken. Dit is exact waar Process Mining je bij kan helpen. Je kunt deze techniek gebruiken om het werkelijke verloop van je processen te ontdekken op basis van event logs. Event logs worden door alle commerciële IT systemen bijgehouden. Het mooie is dus dat elke organisatie de data voor Process Mining heeft en dat weinig tijd kost om deze data te verkrijgen!

       

      Door je processen te analyseren met Process Mining kun je de meest geschikte processen voor RPA identificeren en selecteren. Op deze manier verhoog je de slagingskans van je project aanzienlijk!

       

      Process Mining geeft je een objectief inzicht in het daadwerkelijke procesverloop. Daarnaast geeft Process Mining je inzicht in de frequentie van activiteiten, herhaalpatronen, gebruik van resources (systemen, mensen, euro’s of tijd), wachttijden, verspilling en knelpunten. Al deze inzichten helpen je bij het maken van de juiste keuze voor je RPA project en ondersteunen de business case voor automatisering.

       

      Zelf aan de slag met RPA

      Wil je zelf aan de slag met RPA maar weet je niet waar te beginnen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je met Process Mining om het juiste proces selecteren zodat jij succesvol met RPA aan de slag kan!

      Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

      Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

      Roderick Schreuder

      Roderick Schreuder

      Roderick Schreuder is een technologie ondernemer en data science expert. Hij heeft + 20 jaar ervaring in verschillende sectoren bij organisaties zoals Philips, ING, Heerema, Achmea, NXP en Belastingdienst. Sinds 2006 is hij betrokken bij BiZZdesign en heeft zich recent gestort op de data science techniek ‘Process Mining’ bij MonkeyMining. Roderick is regelmatig gastspreker op conferenties en congressen en wordt regelmatig gevraagd om technologie inspiratiesessies voor directies en management teams te faciliteren. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en Business University Nyenrode.

      Ben je overtuigd?

      Begin gelijk met de MonkeyMiner!

      GRATIS MASTERCLASS