De blog serie Aan de slag met Process Mining, is een serie van 7 blogs waarin ik mijn ervaringen van de afgelopen jaren op het gebied van Process Mining deel. Iedere week staat er een nieuwe blog voor je klaar! Dit derde deel zal gaan over: procesvisualisatie. In de eerste blog uit deze serie is het event log aan bod gekomen en ging de tweede blog over de data analyse.
Procesvisualisatie
Omdat ik al eeuwenlang stroomschema’s als procesvisualisatie gebruik, kwam het als een verrassing voor mij dat veel mensen problemen hebben om deze schema’s te begrijpen. Er is een doelgroep voor deze procesvisualisatie zoals wetenschappers, BPM-mensen en auditors. Vaak zijn dit ook de mensen die direct geïnteresseerd zijn in Process Mining. Maar de mensen die het werk feitelijk doen kunnen minder goed overweg met deze schema’s. Dit hoeft uiteraard geen probleem te zijn. Want er zijn vele manieren om processen te visualiseren en Process Mining kan hierbij uitstekende van dienst zijn.
Process Mining is een vakgebied dat ideeën uit Data Science combineert met ideeën uit de modellering van bedrijfsprocessen, zoals Business Process Management. Veel van het werk is gebaseerd op het modelleren van de workflow, vaak met behulp van Petri-nets als een formalisme.
Hoewel Petri-nets heel goed kunnen zijn voor formele analyses, kent en begrijpt bijna niemand in de industrie ze. Daarom gebruiken de meeste commerciële softwareproducten een stroomdiagram in BPMN (Business Process Management Notation) of een BPMN-achtige notatie voor de procesvisualisatie.

Benieuwd naar alle termen en begrippen over Process Mining?
Download ons begrippenkader Process Mining en ontvang een e-book met daarin alle termen die te maken hebben met Process Mining en Data Business Process Management.
Een must have voor alle geïnteresseerden in het onderwerp Process Mining.
Alternatieve visualisaties
Een tijdje terug bestudeerde ik de timing van een interventie van een ARBO organisatie. Een organisatie die mensen helpt die ziek worden vanwege werk gerelateerde oorzaken of om andere redenen. Ze helpen werkgevers om werknemers zo snel en gezond mogelijk weer aan het werk te krijgen. Om dit te bereiken voeren ze interventies uit. Denk hierbij aan specifieke therapie of advies over ergonomie.
Het gebruik van een statistische test om het effect van deze interventies te vergelijken is interessant. Maar Process Mining kan hierbij ook ingezet worden om de timing van deze interventies te bestuderen. Denk aan vragen zoals: Maakt het een verschil of een interventie plaatsvindt in de eerste drie weken of na zes weken? Welke timing leidt tot de beste resultaten?
Natuurlijk konden we stroomdiagrammen als procesvisualisatie gebruiken om de resultaten te tonen. Echter zochten wij naar een manier die door de domeinexperts gemakkelijker te begrijpen was. De domeinexperts hadden het meeste baat bij een grafiek waarin het percentage resterende gevallen na x dagen zichtbaar was. Dit waren de procesvisualisaties waaraan ze ook gewend waren. Bovendien bleek dat de klanten van de ARBO dienst deze visualisaties beter waardeerden dan procesdiagrammen.
Procesvisualisatie: Het gaat om het resultaat!
Ook hebben we gemerkt dat een “dotted chart” zeer krachtig is voor het visueel detecteren van patronen en het uitleggen van zaken aan betrokkenen. Zogenaamde “tree-maps” zijn ook geweldig om een beeld te krijgen van verhoudingen van verschillende soorten activiteiten of resources.
Deze typen procesvisualisaties zijn mogelijk minder krachtig voor analyse doeleinden, maar zijn wellicht beter voor communicatie doeleinden. Uiteindelijk gaat het niet alleen om het uitvoeren van een analyse, maar ook om het bespreken van tussentijdse resultaten met klanten en beantwoorden van vragen.
Al met al is het voor jou veel eenvoudiger en effectiever wanneer klanten jou en jouw procesvisualisatie ook begrijpen. Dus laat om die reden geen procesdiagrammen zien als je klant daar niet op zit te wachten.

Zelf aan de slag met proces visualisatie!
Om je op weg te helpen met proces visualisatie hebben wij onze best practices op het gebied van data presentatie verzameld in een handige gratis download.
Via onderstaande button ontvang je direct een exemplaar!
Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?
Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Linda Terlouw
Dr. ir. Linda Terlouw holds both an MSc in Computer Science and an Msc in Business Information from the University of Twente. Her PhD research focused on modularization of organizations and IT systems using Enterprise Ontology and Service-Oriented Architecture. At the moment she is mainly working on data science (e.g. forecasting), data visualization and process mining (www.monkeymining.com). Before she started her own company, Icris, she worked for IBM and Ordina (a large Dutch consulting firm). Clients she has been working for include several Dutch water suppliers, a large municipality, several factories, and the Ministry of Defense. She is lector (professor) at the Avans+ University of Applied Sciences and teaches at Nyenrode Business University.
Anderen bekeken ook:
Procesoptimalisatie – Starten met Process Mining (5/7)
Waarom procesoptimalisatie toepassen? Iedere organisatie heeft te maken met processen en mensen. De combinatie van deze twee maakt jouw organisatie uniek. Als een proces niet goed verloopt, onduidelijk is of slecht is ingericht kan het gebeuren dat producten of...
Dataset – Starten met Process Mining (4/7)
In de eerste artikelen over het event log, data kwaliteit en procesvisualisatie wil ik nu aandacht besteden aan Process Mining met bestaande bedrijfsprocessen en de bijbehorende dataset. Hoe werk ik met een dataset? Een relatief eenvoudig vertrekpunt voor het...
Data kwaliteit – Starten met Process Mining (2/7)
De blog serie "Aan de slag met Process Mining", is een serie van 7 blogs waarin ik mijn ervaringen van de afgelopen jaren op het gebied van Process Mining met je deel. Iedere week staat er een nieuwe blog voor je klaar! Dit tweede deel zal gaan over: data kwaliteit....
Recente reacties