Waarom procesoptimalisatie toepassen?

Iedere organisatie heeft te maken met processen en mensen. De combinatie van deze twee maakt jouw organisatie uniek. Als een proces niet goed verloopt, onduidelijk is of slecht is ingericht kan het gebeuren dat producten of diensten niet geleverd worden zoals dit wel de bedoeling is. In dat geval is het verstandig om na te gaan denken over procesoptimalisatie.

Onder procesoptimalisatie valt alles wat er nodig is om jouw processen en medewerkers op een efficiënte en effectieve manier te laten samenwerken aan jouw producten of dienstverlening.

Process Mining een uitstekend middel om je te ondersteunen bij jouw procesoptimalisatie, echter is het wel van belang om goed na te denken over welke processen je wilt optimaliseren met behulp van Process Mining.

Process mining

Procesoptimalisatie met Process Mining

Veel bedrijven passen Process Mining toe voor procesoptimalisatie. Ze kiezen hier vaak processen uit die relatief gemakkelijk te analyseren zijn. Goede processen leiden echter niet altijd tot goede producten en diensten. Het is waarschijnlijker dat een goed proces leidt tot een goed product dan dat een slecht proces tot een goed product zal leiden. Maar er zijn echter geen garanties in het leven.

Veel belangrijkere factoren voor een goede productkwaliteit zijn de vaardigheden, motivatie en het verantwoordelijkheidsgevoel van werknemers . Zij hebben de grootste bijdrage aan het eindresultaat. Te veel focus aanbrengen op het proces kan leiden tot doorgeschoten procesinrichting. Goede voorbeelden hiervan zie je in de gezondheidszorg en het onderwijs. Een doorgeschoten inrichting van het proces kan perfect zijn op papier maar leidt vaak tot onnodige bureaucratie en niet tot een optimaal resultaat.

Deze bureaucratie kan leiden tot gefrustreerde werknemers, die zich overgeleverd voelen. Ze zullen misschien het bedrijf verlaten omdat `andere mensen hun werk ontwerpen’. De ‘kwaliteit’ van het proces kan worden verbeterd, maar daarmee niet per definitie de kwaliteit van het product. Dus wees voorzichtig met wat je wenst en vergeet niet om de mensen die het werk doen mee te nemen.

Welk proces als eerste optimaliseren?

Wanneer je een proces selecteert voor het toepassen van Process Mining, kies dan een proces dat daadwerkelijk belangrijk is voor jouw organisatie. Selecteer processen op de bedrijf kritische waarde en niet omdat het event log van een proces makkelijk tot je beschikking staat.

Process Mining is slechts een middel om een ​​doel te bereiken. Net zoals processen zelf een middel zijn om een ​​doel te bereiken!

Process mining

Zelf aan de slag met Process Mining!

Om je op weg te helpen met procesoptimalisatie hebben wij onze best practices op het gebied van Process Mining verzameld in een handige gratis download.

Via onderstaande button ontvang je direct een exemplaar!

Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Linda Terlouw

Linda Terlouw

Dr. ir. Linda Terlouw holds both an MSc in Computer Science and an Msc in Business Information from the University of Twente. Her PhD research focused on modularization of organizations and IT systems using Enterprise Ontology and Service-Oriented Architecture. At the moment she is mainly working on data science (e.g. forecasting), data visualization and process mining (www.monkeymining.com). Before she started her own company, Icris, she worked for IBM and Ordina (a large Dutch consulting firm). Clients she has been working for include several Dutch water suppliers, a large municipality, several factories, and the Ministry of Defense. She is lector (professor) at the Avans+ University of Applied Sciences and teaches at Nyenrode Business University.

Anderen bekeken ook:

Ben je overtuigd?

Begin gelijk met de MonkeyMiner!

GRATIS MASTERCLASS