Na een eerste periode van gewenning met het thuis werken door de Corona crisis, heeft het merendeel van de mensen die ik spreek zijn draai gevonden. Wat mij daarbij opvalt is dat we, ondanks de omschakeling, en voor sommigen het extra werk voor het begeleiden van de kinderen, meer tijd hebben. Door het online vergaderen kost het overleggen en afstemmen minder tijd en ook privé vallen er natuurlijk veel verplichtingen weg. En zo is er meer tijd voor andere zaken, zoals online opleidingen.

data science opleidingen

Gegeven de onzekere economische tijd die op ons af komt besteden veel mensen die tijd aan het bijscholen, opdoen van kennis en ontwikkelen van hun talenten. Wellicht zijn we een beetje geïnspireerd geraakt door de school aan huis 😉. Ook wij zien een toenemende interesse en deelname aan onze online masterclasses en opleidingen.

Mocht je kennis op het gebied van data science willen opdoen of uitbreiden dan heb ik onderstaand een studiegids voor de beste gratis online opleidingen die je ieder moment kan starten.

Udemy – wat is data science?

Het mooie aan deze opleiding is dat je wegwijs wordt gemaakt in data science. Je krijg een goed beeld voor het gebruik van data science en de toepassing die er zijn. Dit alles zonder diep in te gaan op statistiek en modellen. Deze training is uitermate geschikt voor professionals die meer inzicht willen hebben in de toegevoegde waarde van data science voor organisaties.

Mocht je geïnteresseerd zijn in meer aspecten van data science dan heeft Udemy meer interessante trainingen. Udemy biedt verschillende opleidingen aan die overwegend betaald zijn. Maar er zijn ook een aantal gratis pareltjes te vinden! Je vindt hier geen opleidingen van de grote, bekende instituten maar juist gegeven door professionals uit de praktijk. Daarbij zijn er opleidingen voor specifieke talen (bijvoorbeeld Python, Pandas, R, Spark) en BI platformen (bijvoorbeeld PowerBI, Qlik, SAS en Tableau).

 

 

Als je volledig nieuw bent in data science, maar wel basis kennis hebt van statistiek, dan is de opleiding van MIT een prima start. Tijdens de training leer je hoe je modellen en statistiek kunt inzetten voor de analyse van data en het doen van voorspellingen. Mocht je het basisniveau voorbij zijn dan is EdX een aanrader voor vervolg opleidingen. EdX is een online leerplatform waarop onder andere Harvard, MIT en Berkely maar ook Nederlandse universiteit als TU Delft de opleidingen verzorgen. De opleidingen zijn overwegend gratis tenzij je een certificaat wil hebben (zeker als je aan je CV wil bouwen de moeite waard!).

Mocht je na de introductie opleidingen echt aan de slag willen met Data Science dan is de opleiding ‘Data Science foundation with R’ echt een aanrader. De opleiding wordt verzorgd door Johns Hopkins University (ja de Universiteit van de Corona voorspellingsmodellen)! Let op: kennis en ervaring met programmeren is wel een must. En wil je echt het maximale uit de opleiding halen dan is dat niet gratis.

Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Op Coursera vind je natuurlijk de opleiding van Wil van der Aalst op het gebied van Process Mining. Een must-do opleiding voor iedere process miner (disclaimer: sommige onderdelen zijn echt pittig en gaan wel erg ver de theorie en details in).

Daarnaast biedt Coursera een breed scala aan onderwerpen, zowel gratis als betaald. Voor veel van de opleidingen is er een gratis variant en kun je tegen betaling een certificaat en zelfs officieel diploma krijgen. Dit vergt echter de komende jaren wel flink wat uren per week. Coursera stelt studenten in staat om data science te leren via dezelfde verschillende niveaus. Het omvat cursussen van aanbieders als Stanford, Carnegie Mellon, Insead maar ook organisaties als IBM, Google en Amazon.

Springest – Nederlands aanbod

Zoek je een gratis opleiding in de Nederlandse taal dan moet ik je helaas teleurstellen. Het aanbod is zeer beperkt…. Op het Nederlandse platform Springest vind je met name Engelstalige opleidingen en slechts een handvol Nederlandse opleidingen die gratis zijn. Zoek op Data Science, Big Data en Process Mining om het aanbod te zien.

Mocht je gericht advies willen of zelf een opleiding hebben gevonden die je aanraad maar niet in mijn overzicht staat dan hoor ik het graag!

Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Roderick Schreuder

Roderick Schreuder

Roderick Schreuder is een technologie ondernemer en data science expert. Hij heeft + 20 jaar ervaring in verschillende sectoren bij organisaties zoals Philips, ING, Heerema, Achmea, NXP en Belastingdienst. Sinds 2006 is hij betrokken bij BiZZdesign en heeft zich recent gestort op de data science techniek ‘Process Mining’ bij MonkeyMining. Roderick is regelmatig gastspreker op conferenties en congressen en wordt regelmatig gevraagd om technologie inspiratiesessies voor directies en management teams te faciliteren. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en Business University Nyenrode.

Ben je overtuigd?

Begin gelijk met de MonkeyMiner!

GRATIS MASTERCLASS