Het afgelopen jaar hebben wij weer veel klanten bezocht en veel Process Mining newbies mogen verwelkomen in onze gratis Masterclass Process Mining. Door het jaar heen heb ik bijgehouden wat voor vragen er zijn met betrekking tot Process Mining. Ik heb een top 5 van deze vragen voor je gemaakt en voor het gemak ook maar het antwoord erbij gezet 😉

Weet je al meer van Process Mining af en wil je er zelf mee aan de slag gaan? Lees dan meer over onze Proof of Concept en vraag er een aan!

process mining

Wat is Process Mining?

De eerste vraag is vaak, wat is het nu eigenlijk? Op internet is hier steeds meer over te vinden. Zo is er een goede Wikipedia pagina en hebben we op onze site ook een wiki gemaakt. In het kort:

Process Mining is een Data Science techniek voor Proces Management. Je gebruikt het voor het ontdekken, monitoren en verbeteren van bedrijfsprocessen. Dit doen we door gebruik te maken van event logs of logfiles die geautomatiseerd bij worden gehouden in de IT systemen die medewerkers of klanten dagelijks gebruiken.

Interessant? De komende periode hebben we weer gratis Masterclasses op het programma staan. Schrijf je snel in via bovenstaande link!

 

Wat is het verschil tussen Process Mining en BI?

In een eerder blog ben ik hier dieper op in gegaan, maar onderstaand de samenvatting. Als je meer wil weten, kijk dan even in onze vorige blog.

BI systemen worden gebruikt voor het monitoren van Key Performance Indicators en proberen je te ondersteunen bij betere besluitvorming. Deze tools leveren vaak fantastische overzichten en mooie visuals of iets goed of niet goed gaat. Maar BI heeft ook zijn beperkingen.

Als bijvoorbeeld een KPI groen is dan is dat hartstikke goed, maar hoe komt dat nu eigenlijk en kan het nog beter? Of wat als een KPI rood is, er gaat iets mis in je proces maar wat dan? Dat is exact het verschil. Process Mining zoomt in op een proces en niet zozeer op de uitkomst. Je zou kunnen zeggen dat Process Mining verder gaat waar BI stopt. Het is de ideale combinatie om enerzijds te monitoren of zaken verlopen zoals gewenst en aan de andere kant te onderzoeken wat beter kan en hoe je de klant, burger of cliënt nog beter van dienst kunt zijn. Bij MonkeyMining onderkennen we deze goede samenwerking als geen ander. Wij hebben dan ook de mogelijkheid om je Process Mining resultaten de visualiseren in je BI omgeving. Op deze manier creëer je een volledige cockpit voor je medewerker!

Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Wat is het verschil tussen Process Mining en Data Mining?

Laat ik beginnen met de overeenkomst tussen deze verschillende technieken. Ze draaien beide over het verwerken van data sets die afkomstig zijn uit de IT systemen die we gebruiken om onze dagelijkse werkzaamheden uit te voeren. Beide technieken verwerken de data om meer inzicht te krijgen in een probleem of uitdaging.  Zowel Data Mining als Process Mining maken gebruik van specifieke algoritmes om patronen en relaties in de data te ontdekken. Uiteindelijk doel, eigenlijk van iedere analyse, is om beter inzicht te krijgen in een specifieke situatie en werkzaamheden efficiënter te kunnen uitvoeren en beter onderbouwde keuzes te kunnen maken.

Maar wat is dan het verschil?

Data Mining richt zich op patronen waar Process Mining zich richt op… processen. Met Data Mining ga je op zoek naar patronen in je data om zo voorspellingen te kunnen gaan doen. Denk aan een marketing campagne. Als je iets koopt bij Bol.com of Coolblue dan krijg je na het selecteren van een product vaak nog andere producten voorgeschoteld. Andere klanten kochten ook…. Of anderen vonden…. ook interessant. Data Mining kun je inzetten om te achterhalen welke andere producten deze mensen kopen en hoe je de conversie kunt verhogen. Kortom: welke teksten en producten moet ik afbeelden om meer spullen te verkopen.

Process Mining richt zich meer op het proces dat is afgelegd. Welke stappen heeft iemand doorlopen voordat iemand het product gaat afrekenen. Hoe lang doet de klant over de verschillende processtappen. Denk aan het bekijken van een productpagina voordat je drukt op bestellen. Of haken klanten af bij een bepaalde stap in het proces.

Als je meer interesse hebt in alle verschillende terminologie in het vakgebied van Data Science kun je het gratis e-Book: begrippenkader downloaden. Hier staan alle termen in, handig als naslagwerk!

Is mijn systeem wel geschikt voor Process Mining?

Nadat mensen het concept van Process Mining begrijpen vragen ze vrijwel direct naar de geschiktheid van hun systemen, of maken ze zich zorgen dat de data niet beschikbaar is.

Dit is juist het mooie van een techniek zoals Process Mining. Praktisch ieder systeem leent zich ervoor. Door gebruik te maken van event log’s hebben we geen grote ingewikkelde datasets nodig. Applicaties schrijven informatie weg in deze log’s zonder dat gebruikers het door hebben. Sterker nog, zelfs als organisaties handmatig de logging uitzetten kunnen we op database niveau nog informatie veiligstellen voor Process Mining. Dit werkt voor applicaties die zelf zijn gebouwd, low code & no code oplossingen en standaard ‘off the shelf’ applicaties.

Dus gebrek aan data of een ongeschikte applicatie is geen argument waarom Process Mining niet zo kunnen. In een eerdere blog heb ik een overzicht gemaakt van de door ons meest geminde applicaties. Neem gerust eens een kijkje.

 

Waarom is MonkeyMiner de Process Mining tool die ik moet aanschaffen?

Inmiddels zijn er verschillende Process Mining tools beschikbaar. Ik kan mij voorstellen dat het best lastig is om de juiste tool in dit aanbod te vinden. Elke partij heeft zijn voor- en nadelen. Op het moment dat je structureel aan de slag wilt gaan met Process Mining, samen wilt kunnen werken met andere stakeholders en gebruikersgemak belangrijk is dan moet je bij MonkeyMining zijn.

MonkeyMiner is een Enterprise Process Mining tool. Dit betekent dat als je structureel gebruik wilt maken van Process Mining dit de juiste weg is. MonkeyMiner is voor iedereen met de juiste bevoegdheden binnen je organisatie beschikbaar. Geen moeilijk gedoe met een beperkt aantal licenties. Binnen de applicatie kun je projecten delen en samenwerken aan dezelfde data set. Erg handig als een collega een aanvulling of mutatie moet doorvoeren aan je dataset. Ook kun je de reporting functionaliteit gebruiken om collega’s direct inzicht te geven in de resultaten.

Als je al een reporting tool hebt, bijvoorbeeld je BI platform. Dan is MonkeyMiner ‘the way to go’. Je kunt je Process Mining resultaten eenvoudig koppelen aan bijvoorbeeld Power BI. Op deze manier is er voor de belanghebbenden binnen jouw organisatie een dashboard waarin resultaten kunnen worden bekeken.

MonkeyMiner is verkrijgbaar als SaaS, hybride en lokale oplossing. Op het moment dat je volledig ontzorgd wilt worden en alleen maar wil Process Minen dan is de SaaS variant een goede oplossing voor jouw organisatie. Na het aanvragen van een account ben je binnen 1 dag zelf aan het minen. Je hoeft je niet druk te maken over updates of upgrades.

Onze hybride oplossing is beschikbaar als je de data in je eigen omgeving wil houden of dat je bijvoorbeeld gebruik maakt van een eigen Azure of AWS omgeving. Alleen de cliënt benader je dan via het internet door je browser.

Laatste variant is de lokale installatie. Op een server of op een lokale machine installeer je MonkeyMiner. Op deze manier heb je zelf maximale controle over de applicatie

Wil je zelf een keer experimenteren met MonkeyMiner, vraag dan een gratis demo account aan via onderstaande button.

Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Roderick Schreuder

Roderick Schreuder

Roderick Schreuder is een technologie ondernemer en data science expert. Hij heeft + 20 jaar ervaring in verschillende sectoren bij organisaties zoals Philips, ING, Heerema, Achmea, NXP en Belastingdienst. Sinds 2006 is hij betrokken bij BiZZdesign en heeft zich recent gestort op de data science techniek ‘Process Mining’ bij MonkeyMining. Roderick is regelmatig gastspreker op conferenties en congressen en wordt regelmatig gevraagd om technologie inspiratiesessies voor directies en management teams te faciliteren. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en Business University Nyenrode.

Ben je overtuigd?

Begin gelijk met de MonkeyMiner!

GRATIS MASTERCLASS