Wachttijden op Schiphol verminderen met Process Mining

Schiphol is een van de grootste luchthavens ter wereld. Deze luchthaven ontvangt jaarlijks miljoenen passagiers die een familielid gaan bezoeken, een vakantie hebben gepland, een wereldreis gaan maken, een businesstrip hebben of nog vele andere redenen om te reizen met het vliegtuig. Een van de grootste uitdagingen voor Schiphol is het minimaliseren van de wachttijden voor passagiers bij de veiligheidscontroles en grenscontroles.

wachttijden schiphol

Volgens mij heeft iedereen dit wel kunnen zien op het journaal of in de krant en hebben sommigen dit wellicht zelf ervaren. Het is luchthaven Schiphol de afgelopen tijd niet gelukt om deze controles soepel en snel te laten verlopen. Dit zorgt voor gefrustreerde reizigers, maar de lange wachttijden zorgen er ook voor dat passagiers hun vluchten niet meer halen.

Wat zou je ervan vinden als ik je zou vertellen dat er een methode bestaat die ervoor had kunnen zorgen dat deze wachttijden verminderd konden worden? Ja, ik heb het over Process Mining. Nu zal jij je afvragen: “Hoe kan Process Mining ervoor zorgen dat de wachttijden op Schiphol verminderd hadden kunnen worden?” Laten we eens kijken hoe dit precies in zijn werk gaat. In deze blog bespreek ik hoe Schiphol met behulp van Process Mining dit probleem had kunnen verhelpen.

Wat is Process Mining?

Laten we starten met de basis. Wat is Process Mining? Veel mensen zijn bekend met de term Process Mining. Maar voor diegene die er nog niet bekend mee zijn, zal ik de basis uitleggen. Process Mining is een methode om bedrijfsprocessen in kaart te brengen, te analyseren en te verbeteren door gebruik te maken van gegevens uit gebruikte IT-systemen. Door gebruik te maken van de data uit die systemen kun je het verloop van processen visueel weergeven en vervolgens analyseren. Zo kan zichtbaar worden gemaakt welke activiteiten de meeste tijd in het proces in beslag nemen en waar zich in je proces bottlenecks bevinden. Wil je meer weten over Process Mining, lees dan deze blog: “De 5 meest gestelde vragen over Process Mining“. Hier gaan we dieper in op de techniek. 

Zelf aan de slag met Proces Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

De uitdaging van Schiphol: wachttijden verminderen

Laten we terugkeren naar de uitdaging van Schiphol. Als Schiphol ergens om bekend staat is het om de efficiënte en gestroomlijnde processen. Althans, dat was vroeger zo. De laatste tijd, en dan voornamelijk het laatste jaar, gaat er veel mis bij Schiphol. Het gevolg hiervan is dat passagiers worden geconfronteerd met lange wachttijden bij de beveiligingscontroles. Dit valt te verwijten aan verschillende factoren, zoals:

  • Toename van het aantal passagiers
  • Beperkte infrastructuur
  • Onvoldoende personeel bij de veiligheids- en grenscontroles
  • Verouderde technologie

    Maar hoe kan Process Mining helpen bij het verminderen van deze wachttijden?

    Zoals eerder al benoemd kan Process Mining worden ingezet om processen visueel te maken en is dus te zien waar eventuele knelpunten zich bevinden. Inzicht in de bottlenecks en inefficiënte activiteiten zijn van belang om het probleem op te kunnen lossen. Je kunt tenslotte wel een proces verbeteren, maar dan moet je eerst weten wat er aan scheelt. Door middel van Process Mining kunnen de volgende stappen genomen worden om ervoor te zorgen dat de wachttijden in de toekomst niet meer zo absurd lang zullen worden als het afgelopen jaar.

      Process Mining wachttijden

      Identificeren van inefficiënties

      Als eerst is het van belang dat de processen duidelijk in kaart worden gebracht met de data uit diverse systemen. Op deze manier heb je een gedetailleerd inzicht en kun je delen van het proces steeds specifieker weergeven. Zo zie je bijvoorbeeld de wacht en doorlooptijden van de verschillende activiteiten in je proces. Hierdoor komen activiteiten naar voren die onnodig veel tijd in beslag nemen. Door deze inefficiënties aan te pakken, kan de tijd die nodig is voor de veiligheids- en grenscontroles worden verminderd.

        Het vinden van bottlenecks

        Vervolgens kan Process Mining worden ingezet om te zien welke activiteiten erg veel tijd in beslag nemen én waar de bottlenecks in deze processen ontstaan. Neem deze bottlenecks onder de loop en zorg voor maatregelen. Door dit probleem weg te nemen kan er een betere doorstroming ontstaan en worden ook de wachttijden verminderd.

          Processen optimaliseren

          De combinatie van het wegnemen van inefficiënties en bottlenecks zorgen er voor dat je je proces kunt optimaliseren. Je kunt met het projectteam vervolgens nadenken over procesherontwerp en welke manier van werken wel zorgt voor een goede doorstroming. Voordat je deze nieuwe manier van werken inzet in de bedrijfsvoering kun je met Process Mining tools de voorgenomen verbeteringen eerst simuleren.

          Door middel van simulaties kun je bepalen welke specifieke maatregelen het meest effectief zijn voor het probleem. Dit doe je dus voordat je het gehele proces en wellicht de organisatie overhoop haalt. Als je uit de simulaties positieve nieuwe inzichten krijgt, implementeer je vervolgens deze aanpassingen in het echte proces!

            Zien wat Process Mining in de praktijk kan?

            Download onze klantcases

            Meer weten over Process Mining?

            Ben je nu benieuwd of Process Mining ook iets kan betekenen voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact op met MonkeyMining.

              Anderen bekeken ook:

              Verbetertraject met Proces Mining

              Verbetertraject met Proces Mining

              Haal het maximale uit je verbetertraject! De afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij verschillende verbetertrajecten. Vaak wordt daarbij een Lean SixSigma of een van DMAIC afgeleide aanpak gehanteerd. Een belangrijke stap een verbetertraject is het kwantificeren...

              ITIL 4 – Process Mining voor ITSM

              ITIL 4 – Process Mining voor ITSM

              Zoals je wellicht hebt meegekregen is er sinds begin 2019 een nieuwe update van het ITIL framework. ITIL 4 is uitgekomen en dit brengt nogal wat veranderingen met zich mee. Het is veel meer dan een update en het nieuwe e-book over ITIL 4 beslaat maar liefst 212...

              Roderick Schreuder

              Roderick Schreuder

              Roderick Schreuder is een technologie ondernemer en data science expert. Hij heeft + 20 jaar ervaring in verschillende sectoren bij organisaties zoals Philips, ING, Heerema, Achmea, NXP en Belastingdienst. Sinds 2006 is hij betrokken bij BiZZdesign en heeft zich recent gestort op de data science techniek ‘Process Mining’ bij MonkeyMining. Roderick is regelmatig gastspreker op conferenties en congressen en wordt regelmatig gevraagd om technologie inspiratiesessies voor directies en management teams te faciliteren. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en Business University Nyenrode.

              Ben je overtuigd?

              Begin gelijk met de MonkeyMiner!

              GRATIS MASTERCLASS