In de eerste artikelen over het event logdata kwaliteit, procesvisualisatie, dataset en procesoptimalisatie wil ik nu het draagvlak bespreken wat nodig is voor Process Mining trajecten. 

Is draagvlak voor Process Mining belangrijker dan algoritmes en datasets?

Als je jouw collega’s om data vraagt voor uw Process Mining project verwacht je wellicht dat iedereen direct jouw enthousiasme deelt en er binnen de organisatie direct draagvlak voor Process Mining is. Maar soms is dit niet direct het geval. Wellicht maken zij zich zorgen over privacy of beveiliging van de data. Of hebben ze bedenkingen over Process Mining in combinatie met de GDPR (AVG) wetgeving. Deze problemen zijn goed op te lossen, maar toelichting aan je collega’s is hierbij wel belangrijk.

Vaak helpt het als je uitleg geeft wat je met de data van plan bent, hoe je de data gaat gebruiken, de waarborging van privacy garandeert en welke maatregelen je neemt op het gebied van beveiliging. Je kunt je gesprekspartner het beste overtuigen als je vooraf de bezwaren kent en hiervoor een aanpak hebt bedacht. Op deze manier creëer je draagvlak en vergroot je de kans van slagen van jouw Process Mining project aanzienlijk.

Process mining

Nadelen van een transparant proces

Een ander moeilijk oplosbaar probleem is transparantie in het proces. Niet iedereen staat te springen om transparantie omdat het impact zou kunnen hebben op de dagelijkse gang van zaken. Denk bijvoorbeeld aan de financiële sector een aantal jaren geleden.

Dit zou ook kunnen gebeuren bij jouw Process Mining project, je kunt zaken ontdekken die men liever niet zou willen ontdekken. Stel je voor dat na het Process Mining project zichtbaar is dat bedrijfsprocessen erg inefficiënt zijn ingericht en er minder FTE’s nodig zijn om de werkzaamheden uit te voeren. Zou je meewerken aan een project als jouw baan afhangt van de uitkomst? De keuze van de maaltijd tijdens het kerstdiner laat je ook niet over aan een kalkoen.

Daarnaast is er meestal een groep medewerkers die ‘weten hoe de hazen lopen’ binnen een organisatie. Zij hebben een voordeel bij onduidelijke processen. Door de kennis die zij hebben van de processen zijn zij waardevol voor de organisatie. Als deze kennis gemeengoed is verdwijnt de uitzonderingspositie en verliezen ze wellicht hun status. We zeggen niet voor niets ‘kennis is macht’.

Inzicht in belangen van je projectleden

Als je met medewerkers praat over Process Mining sta dan niet alleen stil bij vragen over de benodigde data maar verdiep je in de doelen en belangen van jouw collega’s. Op deze manier kun je ook werken aan het draagvlak voor jouw project.

Wellicht staan er zaken op het spel als gevolg van jouw Process Mining initiatief. Als er ruis is tussen de doelen van jouw project en de doelen van je collega’s kun je dit beter vooraf weten en een strategie bedenken hoe je hiermee omgaat en draagvlak creëert.

Benieuwd naar alle termen en begrippen over Process Mining en Data Science?

Download ons begrippenkader Process Mining en ontvang een e-book met daarin alle termen die te maken hebben met Process Mining en Data Science.

Een must have voor alle geïnteresseerden in het onderwerp Process Mining.

Process mining

Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Linda Terlouw

Linda Terlouw

Dr. ir. Linda Terlouw holds both an MSc in Computer Science and an Msc in Business Information from the University of Twente. Her PhD research focused on modularization of organizations and IT systems using Enterprise Ontology and Service-Oriented Architecture. At the moment she is mainly working on data science (e.g. forecasting), data visualization and process mining (www.monkeymining.com). Before she started her own company, Icris, she worked for IBM and Ordina (a large Dutch consulting firm). Clients she has been working for include several Dutch water suppliers, a large municipality, several factories, and the Ministry of Defense. She is lector (professor) at the Avans+ University of Applied Sciences and teaches at Nyenrode Business University.

Anderen bekeken ook:

Ben je overtuigd?

Begin gelijk met de MonkeyMiner!

GRATIS MASTERCLASS