Haal het maximale uit je verbetertraject!
Iedere organisatie is bezig met het verbeteren en optimaliseren van hun processen. Veelal wordt daarbij een standaard aanpak gehanteerd. Dat draagt bij aan de kwaliteit van de verbetering en zorgt er ook voor dat betrokkenen steeds beter worden in het verbeteren. Een veel gebruikte aanpak is DMAIC van Six Sigma. In dit blog laat ik je zien hoe DMAIC en Process Mining samengaan.

Ook als je een andere aanpak gebruikt zoals bijvoorbeeld IDEAL, PDCA, 8D, DMADV of een eigen aanpak dan nog is dit blog interessant. Veel van de verbetermethoden lijken op elkaar of hebben overlap. Het enige wat je hoeft te doen is de toepassing van Process Mining binnen DMAIC te vertalen naar je eigen aanpak. Kom je daar niet uit of twijfel je dan hoor ik het natuurlijk graag! Ook als je al ervaring hebt met de toepassing van Process Mining binnen je verbeteraanpak dan ben ik erg geïnteresseerd in je ervaringen.
DMAIC staat voor Define, Measure, Analyze, Improve en Control. Aan de hand van deze stappen laat ik zien welke toegevoegde waarde Process Mining heeft.
Define: definieer het probleem
In deze eerste stap maak je met het verbeterteam en de opdrachtgever een scherpe definitie van het probleem. Je probeert helder te krijgen wat het probleem is wat de scope is en welke randvoorwaarden gelden. In deze fase wordt vaak een procesmodel opgesteld om de huidige manier van werken inzichtelijk te maken. Hier kan Process Mining je enorm in helpen omdat het je inzicht geeft in het proces en maar direct ook de belangrijkste prestaties.
Measure: meten is weten
Het verzamelen van data en meetgegevens is vaak een uitdaging maar ontzettend belangrijk omdat dit de basis vormt voor de verbeteringen. Met Process Mining kun je eenvoudig inzicht krijgen in de problemen in het proces. Waar zitten bottlenecks? Wat is de effectiviteit van het proces? Hoe efficiënt is het proces? Waar voldoet het proces niet aan de wensen van de klant? Daarmee kun je de problemen in het proces eenvoudig onderbouwen.
Analyze: ontdek de oorzaken
Tijdens het analyseren van de problemen is Process Mining van onschatbare waarde. Op basis van de problemen in het proces kun je de data analyseren en inzicht krijgen in de oorzaken van de problemen. Welke relaties en correlaties zijn er in de data? Daarnaast kun je met Process Mining allerlei hypotheses van betrokkenen testen. Klopt het dat we op maandagochtend onvoldoende capaciteit hebben voor de werkzaamheden? Duurt het nemen van de beslissing lang? Of zijn er meer problemen met bestelling van een bepaalde klant? Het zijn zo maar wat voorbeelden maar het mooie is dat je de kennis en ervaring van de betrokken combineert met de feiten en de data.
Meer weten over Process Mining?
Schrijf je in voor de gratis Masterclass!
Improve: implementeer de verbetering
Tijdens het verbeteren geeft Process Mining je inzicht in de daadwerkelijke implementatie. Op basis van de data uit het verbeterde proces kun je echt vast stellen of er conform het nieuwe proces wordt gewerkt. Daar waar er afwijkingen zijn kun je snel bijsturen. Juist deze iteraties leiden tot betere verbeteringen.
Controle: De vinger aan de pols houden
In deze laatste stap wil je inzicht krijgen in het effect van de verbetering maar ook borgen dat de verbetering wordt vastgehouden. Process Mining geeft je inzicht in de prestaties van het nieuwe proces. Daarmee kun je onderbouwen en aantonen wat het effect van de verbeteringen zijn. Tenslotte kun je continu monitoren of de verbeteringen toekomstbestendig zijn en voor een blijvend effect zorgen.
Process Mining is een mooie techniek waarmee je het maximale haalt uit je verbetertraject!
Ik ben erg benieuwd naar je eigen ervaringen met het toepassen van Process Mining in verbetertrajecten? Herken je de voordelen? Zie je andere voordelen? Ik hoor het graag! Mail mij gerust op roderick@monkeymining.com
Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?
Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Roderick Schreuder
Roderick Schreuder is een technologie ondernemer en data science expert. Hij heeft + 20 jaar ervaring in verschillende sectoren bij organisaties zoals Philips, ING, Heerema, Achmea, NXP en Belastingdienst. Sinds 2006 is hij betrokken bij BiZZdesign en heeft zich recent gestort op de data science techniek ‘Process Mining’ bij MonkeyMining. Roderick is regelmatig gastspreker op conferenties en congressen en wordt regelmatig gevraagd om technologie inspiratiesessies voor directies en management teams te faciliteren. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en Business University Nyenrode.
Recente reacties