In de verschillende samenleving over de gehele wereld zijn er veel mythes rond tweelingen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking is deel van een tweeling. Erg zeldzaam dus en ook logisch dat er wilde verhalen over bestaan.

De laatste jaren stijgt het aantal tweelingen explosief. Zo is er de afgelopen 40 jaar een toename aan geboorten van tweelingen van maar liefst 60%. Ook de zakenwereld heeft deze trend opgepakt: Digital Twin.

Organisaties kijken door de concurrerende markt en druk van klanten naar nieuwe manieren om maximaal efficiënt te kunnen werken. Steeds meer organisaties experimenteren met een Digital Twin van hun organisatie om veranderingen vooraf te testen aan hun digitale broertje of zusje voordat men de veranderingen gaat implementeren.

Wat is een Digital Twin?

Een Digital Twin is een virtueel model van de organisatie. Het omvat modellen van processen, architecturen, producten en diensten. Het maakt het mogelijk om deze zaken te analyseren, optimaliseren en te experimenteren voordat men deze zaken aanpast in de praktijk.

Digital Twins zijn niet nieuw. We maken al jaren gebruik van dit concept bij bijvoorbeeld Windmolenparken, bij de gaswinning in Groningen of de ontwikkeling en de productie van auto’s. Echter is de afgelopen jaren deze trend ook opgepikt door organisaties zoals Gartner en opgenomen in de top tien van Strategische Technology Trends.

 

 

Een nieuwe kijk op bedrijfsvoering dankzij data

Doordat we steeds meer data tot onze beschikking krijgen nemen de mogelijkheden voor een Digital Twin toe. Denk alleen al aan de toename van data doordat we onderdeel worden of zelfs zijn van het ‘Internet of Things’. Organisaties zoals IDC voorspellen dat organisaties die deze data benutten 30% verbeterpotentieel ontdekken in de meest bedrijf kritische processen.

digital twin

Dat klinkt goed, he?! De belofte dat je efficiënter gaat werken en hiermee de klant beter en sneller kunt bedienen. Dit zorgt weer voor een hogere klanttevredenheid! Bovendien kun je waarschijnlijk ook nog kosten besparen als je je processen eens goed onder de loep neemt. Het leukste is dat deze belofte ook nog realistisch is.

Stel je eens voor dat je gaat kijken in processen waar je een product of dienst verkoopt aan een klant. Het proces van oriëntatie tot aankoop noemen we ook wel ‘customer journey’. Je kunt dit proces uitlichten in je Digital Twin. Vervolgens kijk je welke stappen een klant doorloopt. Je analyseert waarom klanten afhaken en voor een concurrent kiezen. Of welke aanpassingen helpen om de klant sneller te overtuigen dat jij zijn juiste keus bent. Met de Digital Twin kun je inzicht creëren hoe jij het beste waarde kunt leveren voor jouw stakeholders!

Wil je weten over Process Mining?

Schrijf je in voor onze gratis Masterclass Process Mining.

Aan de slag met jouw Digital Twin

Wellicht sta je inmiddels te springen om zelf te starten. Maar waar begin je dan? Hoe start je met een Digital Twin? Eigenlijk zijn er twee zaken die hiervoor belangrijk zijn. Je bent afhankelijk van data en van je analyse mogelijkheden. Je hebt voor de data verschillende bronnen denk aan IoT en onderliggende IT systemen die medewerkers gebruiken. Nog niet iedere organisatie verzamelt IoT data, geen paniek!

Je eigen IT systemen zijn waarschijnlijk je beste (ongebruikte) databron binnen je organisatie. Deze systemen worden gebruikt door medewerkers en ze ondersteunen het werkproces van de gebruikers. In feite staan alle processen in deze systemen en registreren gebruikers van deze systemen, al dan niet bewust, de activiteiten die zij voltooien.

Het beste kun je starten met de data uit IT systemen. Deze data heten event log’s en 95% van de applicaties heeft deze bestanden. Met de data zit het dus wel goed!

Process Mining als motor voor je Digital Twin

Process Mining technologie kun je gebruiken als belangrijkste middel om te bouwen aan je Digital Twin. Deze techniek werkt met de data die we net hebben beschreven en zet dit razendsnel om in visualisaties waarbij jou processen centraal staan. Dit noemt men ook wel ‘automated process discovery’. Het grote voordeel van deze technologie is dat het betrouwbaarder is dan traditionele werkwijzen; denk aan interviews met Proceseigenaren, procesmodellering en workshops met alle betrokkenen. Er is geen sprake van subjectiviteit of vergissingen omdat de objectieve data het vertrekpunt is.

Daarnaast stelt deze techniek je in staat om verder te kijken hoe processen lopen. Je kunt kijken waarom processen zo lopen zoals ze lopen. Het geeft je inzichten achter het procesmodel. Je kunt deze technologie heel flexibel gebruiken. Of je nu een zeer complex proceslandschap hebt of een overzichtelijkere organisatie bent. Je kunt een proces selecteren en vanuit daar doorsnedes maken en eenvoudig de omvang van je proces toe laten nemen. Op deze manier voorkom je dat er in een keer teveel informatie op je af komt en je gestructureerd kunt werken aan je analyses en optimalisaties.

Gartner voorspelt dat tegen 2022 meer dan 50% van de organisaties zal werken met een Digital Twin. Het lijkt er dus op dat naast de explosieve stijging van tweelingen in ons dagelijks leven we ook in ons zakelijke leven te maken gaan krijgen met deze groei.

Als je zelf al wil starten met deze trend en direct je voordeel wil doen, kun je starten met Process Mining.

Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Roderick Schreuder

Roderick Schreuder

Roderick Schreuder is een technologie ondernemer en data science expert. Hij heeft + 20 jaar ervaring in verschillende sectoren bij organisaties zoals Philips, ING, Heerema, Achmea, NXP en Belastingdienst. Sinds 2006 is hij betrokken bij BiZZdesign en heeft zich recent gestort op de data science techniek ‘Process Mining’ bij MonkeyMining. Roderick is regelmatig gastspreker op conferenties en congressen en wordt regelmatig gevraagd om technologie inspiratiesessies voor directies en management teams te faciliteren. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en Business University Nyenrode.

Ben je overtuigd?

Begin gelijk met de MonkeyMiner!

GRATIS MASTERCLASS