Geschiedenis kun je pas achteraf schrijven. Gebeurtenissen uit het verleden lijken onvermijdelijk gegeven de loop van de omstandigheden, gebeurtenissen in het heden komen onverwacht. Hoe zullen mensen later terugkijken op deze tijd? We kennen de effecten op de samenleving van de overgang van het jagen en verzamelen naar landbouw, van arbeid in de gildes naar industriële productie en van de opkomst van het internet. Een ding is zeker we hebben te maken met een enorme data toename.
Wat gebeurt er nu? Momenteel bevinden we ons in een datarevolutie en hebben we te maken met data toename. Fysieke of softwarematige sensoren leggen steeds meer data automatisch vast, systemen communiceren onderling zonder tussenkomst van mensen en zelflerende algoritmes zijn beslissingsondersteunend of lijken zelfs volledig gemandateerd te zijn om beslissingen namens organisaties te nemen. Data, wanneer geregistreerd, verdwijnt niet meer. Logisch, we kennen immers nauwelijks beperkingen meer in opslagcapaciteit. Silicon Valley heeft de laatste jaren laten zien dat wie de data heeft de macht heeft. Jonathan Rosenberg, voormalig Senior Vice President van Google formuleerde het als volgt: “Data is het zwaard van de 21ste eeuw, degenen die er goed mee om kunnen gaan zijn de Samoerai.”

Hoewel hij in 1996 had gewonnen van Deep Blue, lukte dit niet bij de rematch in 1997. Was Deep Blue te slim voor hem? Deep Blue won door voornamelijk brute force toe te passen, oftewel met zeer krachtige hardware alle mogelijkheden doorrekenen, hoewel de computer ook was voorzien van enige schaakkennis en optimalisatiealgoritmes. De wereld had de indruk dat de computer slimmer aan het worden was dan de mens.
De volgende heilige graal was het spel Go, een spel met veel meer complexiteit dat schaken. Als kind heb ik ooit de hele handleiding van dit spel doorgenomen. Vervolgens had ik helaas niemand in mijn omgeving die de regels ook kende om mee te spelen en ben ik ze vergeten. In ieder geval heb ik me laten vertellen dat een typische positie een speler de keuze geeft uit 250 verschillende mogelijkheden. Met een brute force-aanpak explodeert het aantal mogelijkheden al snel. Om dit voor elkaar te krijgen kwam er dus minder brute force aan te pas en werd er meer gebruik gemaakt van slimme algoritmes. In 2016 heeft Deepmind van Google een partij Go van één van de topspelers van de wereld, Lee Sedol, gewonnen.

De non-profitorganisatie OpenAI, opgericht door Elon Musk, liet dit jaar een bot meespelen in het 3D-strategiespel Dota2, een spel nog vele malen complexer dan Go. De bot heeft honderden uren in de Microsoft Azure Cloud als het karakter Shadow Fiend gespeeld. De eerste speliteraties had de bot geen idee wat hij moest doen. Hij bleef staan in z’n thuisbasis, ging doelloos grote afstanden lopen in de spelwereld of ging op belachelijke manieren dood. Hij speelde alsof een tiener zijn oma even de controller had gegeven. Maar de bot pakte het sneller op dan oma zou doen. Hij heeft na zijn experimenten de topspeler verslagen. Helaas komen bots alleen niet in aanmerking voor de prijzen bij Dota2 toernooien van $10.000.000.
Heeft jouw organisatie al verschillende algoritmes in gebruik? Waar worden ze toegepast en bereik je hiermee al het gewenste resultaat? Laat het ons weten via info@monkeymining.com
Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?
Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

Linda Terlouw
Dr. ir. Linda Terlouw holds both an MSc in Computer Science and an Msc in Business Information from the University of Twente. Her PhD research focused on modularization of organizations and IT systems using Enterprise Ontology and Service-Oriented Architecture. At the moment she is mainly working on data science (e.g. forecasting), data visualization and process mining (www.monkeymining.com). Before she started her own company, Icris, she worked for IBM and Ordina (a large Dutch consulting firm). Clients she has been working for include several Dutch water suppliers, a large municipality, several factories, and the Ministry of Defense. She is lector (professor) at the Avans+ University of Applied Sciences and teaches at Nyenrode Business University.
Recente reacties