2019 is voor Process Mining het jaar dat de techniek de transitie zal maken van niche product naar brede marktacceptatie. Indicatoren zijn daarvoor berichten en rapportages over de sector van partijen zoals Gartner maar ook de vele conferenties en trainingen die er op dit gebied inmiddels zijn. Zelf organiseren wij iedere maand een gratis masterclass Process Mining, specifiek ontwikkeld voor organisaties die willen aftasten wat Process Mining is en hoe ze daarmee kunnen beginnen. Gezien de animo voor deze sessies, durf ik de stelling aan dat Process Mining in Nederland ‘hot’ is.

Daarnaast profiteert Process Mining van drie trends die de media domineren. Digitale Transformatie, Digital Twin en Robotic Process Automation.

In deze blog leg ik je uit waarom Process Mining van deze drie trends gaat profiteren.

Meer weten over Process Mining?

Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

   Digitale Transformatie & Process Mining

   Een thema waar we het met z’n allen al een tijdje over hebben. Wat begon met een aansluiting tot het internet op zolder of de eerste zoekopdrachten in Yahoo en later Google. Digitale technologie is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Zowel privé als zakelijk zijn wij afhankelijk geworden van technologie.

   data
   Met de komst van de smartphone heeft dit een enorme vlucht genomen. De meeste bedrijven bevinden zich in een constante stroomversnelling om de klant, burger of patiënt sneller en beter te bedienen. De uitdaging die zij daarbij ervaren is het bedrijf in beweging te krijgen. Logge systemen of verouderde IT zorgt ervoor dat we niet altijd zo snel kunnen veranderen als gewenst. Echter zien wij dat deze status quo steeds vaker doorbroken wordt. Door gebruik te maken van andere technologieën en het digitaliseren van processen worden organisaties wendbaarder dan ooit. Organisaties stappen af van analoge processen en zorgen voor volledige digitale ondersteuning. De verwachting volgens IDC is dat in 2019 er 1,9 biljoen dollar uitgegeven zal worden aan digitale transformatie. Dat is maar liefst een stijging van meer dan 40% ten opzichte van 2017.
   Steeds meer afdelingen vinden hun weg naar nieuwe IT systemen, processen worden gedigitaliseerd. Dit is een kans voor Process Mining. Doordat alle verschillende afdelingen IT systemen gebruiken worden activiteiten traceerbaar in de vorm van eventlogs. Processen die leefden in de hoofden van medewerkers kunnen we door eventlogs te minen zichtbaar maken. Er is een vastlegging van de realiteit die gebruikt kan worden om verder te digitaliseren of processen te verbeteren. Daarnaast leert de praktijk dat juist met de introductie van nieuwe IT of veranderingen in bestaande IT afwijkende manieren van werken ontstaan, de zogenaamde ‘olifantenpaadjes’. Met Process Mining je borgen dat de IT op een juiste manier gebruikt wordt en je het beste resultaat uit de investeringen in de digitale transformatie haalt.

   Robotic Process Automation & Process Mining

   Robotic Process Automation (RPA) is kunstmatige intelligentie die administratieve processen of taken automatiseert. Het zorgt ervoor dat medewerkers geen of minder tijd kwijt zijn met het ‘springen’ van de ene applicatie naar de andere om een taak te voltooien. Veel organisatie hebben nog legacy-systemen en medewerkers besteden veel tijd aan taken in deze systemen. Dit zijn bij uitstek werkzaamheden die in aanmerking komen voor RPA. Het neemt repeterende taken over die voorkomen in hoge volumes en bestaan uit ongestructureerde gegevens. Op deze manier hebben medewerkers meer tijd om aandacht te geven aan taken die bijdragen aan meer omzet of betere klantbeleving. De potentie van RPA is enorm we kennen allemaal wel activiteiten die “copy / paste” -achtige acties vereisen. Juist deze taken kun je heel eenvoudig automatiseren met RPA.

    

   Groei van RPA

   Net als bij Digitale Transformaties wordt er een enorme groei van RPA voorspeld. Verwachting is dat er, volgens Statista, tegen het einde van 2018 9,7 miljard dollar is uitgegeven aan RPA. Maar nu denk je vast, wat kan Process Mining hierin betekenen?

   Process Mining is onlosmakelijk verbonden met RPA. Ondanks de enorme groei van RPA zien we in de praktijk dat niet ieder RPA traject succesvol is. Een belangrijke succesfactor voor RPA heeft betrekking op het proces (lees hier meer over de valkuilen van RPA). Met Process Mining spoor je processen op binnen je organisatie die verspilling bevatten, inefficiënt verlopen of processen met risico’s hebben. Dit zijn juist de processen die in aanmerking komen voor RPA. Je kunt met Process Mining bepalen welke processen zich goed lenen voor RPA. Vervolgens meet je hoe goed deze processen functioneren met en zonder RPA en heb je direct de business case rond! Robotic Process Automation en Process Mining is dan ook een onlosmakelijk duo met enorme potentie voor iedere organisatie.

   Digital Twin & Process Mining

   digital twin

   Digital Twin is een trend die eigenlijk exact zegt wat het is. Een exacte digitale kopie van je organisatie. Denk daarbij aan je organisatiestructuur, IT, processen, customer journeys, kanaalpatronen, infrastructuur, data maar ook prestaties en bedrijfsmodellen. Je Digital Twin zou dit alles moeten omvatten. Eigenlijk zou je op al deze onderdelen willen inzoomen, rapportages willen hebben, zaken met elkaar kunnen verbinden en simulaties kunnen uitvoeren. De rol van een Digital Twin is om beslissers een compleet en holistisch beeld te geven van een organisatie. Op deze manier kun je de impact van veranderingen, onder gecontroleerde omstandigheden, gaan begrijpen. Het is eigenlijk een gecontroleerde omgeving om strategieën en veranderingen te testen, voordat je ze gaat implementeren.

   Gartner verwacht dat in 2020 50% van alle grote organisaties een Digital Twin heeft om business processen te optimaliseren. Process Mining is een onmisbare schakel bij het creëren van je Digital Twin, met bijvoorbeeld het inzicht in je processen, customer journeys en samenwerking (social mining) zorgt als het voor het fundament van je Digital Twin.

   Digitale trends en Process Mining

   Eigenlijk spelen alle trends in deze blog op elkaar in. Start je met een Digitale Transformatie dan heb je Process Mining nodig, terwijl daarmee starten er voor zorgt dat je RPA projecten gaat identificeren en tegelijkertijd al een deel van je Digital Twin opbouwt.

   2018 was een mooi jaar voor Process Mining en wij verwachten nog veel meer van 2019. Onze technologie ontwikkelen we ook komend jaar verder door en daarin houden we uiteraard rekening met de laatste trends.

   Zelf aan de slag met Process Mining binnen jouw organisatie?

   Schrijf je in voor de gratis Masterclass!

   Roderick Schreuder

   Roderick Schreuder

   Roderick Schreuder is een technologie ondernemer en data science expert. Hij heeft + 20 jaar ervaring in verschillende sectoren bij organisaties zoals Philips, ING, Heerema, Achmea, NXP en Belastingdienst. Sinds 2006 is hij betrokken bij BiZZdesign en heeft zich recent gestort op de data science techniek ‘Process Mining’ bij MonkeyMining. Roderick is regelmatig gastspreker op conferenties en congressen en wordt regelmatig gevraagd om technologie inspiratiesessies voor directies en management teams te faciliteren. Daarnaast is hij verbonden aan de Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en Business University Nyenrode.

   Ben je overtuigd?

   Begin gelijk met de MonkeyMiner!

   GRATIS MASTERCLASS